Annonce

Annonce

Politisk klumme af Sybille Kyed

Bringer landbrugsaftalen os tættere på det landbrugsstystem, som Økologisk Landsforening ønsker, vil det helt naturligt også give en frygt for, hvad fremtiden byder for den enkelte landmand. Foto: ØL

En god landbrugsaftale skal mødes med lige dele glæde og frygt

POLITISK KLUMME: 2021 kan blive et skelsættende år for Økologisk Landsforenings vision. Den forestående landbrugsaftale vil potentielt sætte retningen for den fremtidige udvikling af landbruget her i Danmark.

Økologisk Landsforening er i det samlede billede en lille organisation, men vi har store ambitioner og arbejder med store visioner. Vi vil intet mindre end skabe en verden, der tænker og handler økologisk. Det vil vi, fordi vi tager ansvar for, at der også er en fremtid for de kommende generationer.

Og 2021 kan blive et skelsættende år for foreningens vision. Landbrugsaftalen, der forhandles i skrivende stund, vil potentielt sætte retningen for den fremtidige udvikling af landbruget her i Danmark.

Derfor vil Økologisk Landsforening selvfølgelig måle aftalen på, om vi kan se, at den sætter en ny retning, og vi vil fejre alle de aftryk, vi kan sætte på den.

Lægger den grunden til at bruge landbrugsstøtten til grønne tiltag efter perspektivet fælles goder for fælles penge? Lægger den grunden til, at produkternes aftryk på klima samtidigt med natur og dyrevelfærd, vandmiljø og drikkevand kan læses på slutprisen, så de mest belastende produkter er de dyreste forstås og ikke det modsatte, som det er tilfældet i dag?

Lykkes det, er vi på vej til at sætte gang i en større omstilling. Og den omstilling efterlader alle i usikkerhed over for fremtiden på den korte bane.

Vil tilskud til ny teknologi blive erstattet med betaling til bedrifter med lavt klimaaftryk og lille påvirkning af vandmiljøet, så den landmand, der når klima- og vandmiljømål gennem en mere naturnær produktion, er mindst lige så godt stillet, som den landmand, der prioriterer ny teknologi? Vil aftalen potentielt bringe os tættere på et landbrugssystem, som det vi i Økologisk Landsforening har formuleret som vores vision for fremtidens landbrug?

Lykkes alt dette, skal vi i Økologisk Landsforening selvfølgelig glæde os og kommunikere det. Men det vil være en glæde, der naturligvis også må være ledsaget af en stor portion frygt. For lykkes det, er vi på vej til at sætte gang i en større omstilling. Og den omstilling efterlader alle i usikkerhed over for fremtiden på den korte bane.

Målet er at lægge skinnerne ud til mere økologi. Men nutidens økologer er etableret i nuværende rammer, så vi vil være blinde og uærlige, hvis vi bilder os ind, at der ikke også vil være økologiske producenter, som vil blive udfordret på deres eksistens som følge af en aftale, vi ellers vil betegne som god for den grønne omstilling i landbruget og Danmarks forpligtelse på FN’s 17 verdensmål.

Økologisk Landsforenings medlemmer fortjener stor respekt for deres mod til at formulere og vedtage en politik, der ryster op i det samlede erhverv. En mulig ambitiøs landbrugsaftale skal fejres med stor ydmyghed.

Flere artikler fra samme sektion

Børn elsker dyr. Så hvad går galt?

ESSAY: Børn værdsætter dyr langt mere, end voksne gør. Deres verden er fyldt med bamser, Gurli Gris og alskens dyr, men når de vokser op, mister de forbindelsen til naturen og lærer aldrig, hvor kødet kommer fra.

06-07-2022 11 minutter Debat,   Dyrevelfærd

Folkets økologi

FORPERSONENS ORD: Den økologiske bevægelse skal have vokseværk. Det er en vision og mission, at økologien skal vokse, og derfor skal vi ud blandt folk.

06-07-2022 4 minutter Økologisk Landsforening,   Debat

Nu kan jeg endelig høste frugten af mit arbejde!

BLOG: Jeg er omsider begyndt at kunne høste de første grøntsager fra min køkkenhave. Følelsen af at spise noget, man selv har dyrket, gør det al besværet værd.

30-06-2022 3 minutter